Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

O tendri na nový mýtny systém má rokovať hospodársky výbor

Na snímke predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) pre hospodárske záležitosti a poslanec NR SR Peter Kremský (OĽaNO) počas hlasovania o odvolaní ministra vnútra SR Romana Mikulca na 64. schôdzi parlamentu v Bratislave vo štvrtok 28. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda výboru Peter Kremský (OĽANO) naň pozve aj ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) a šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Vladimíra Jacka.

Bratislava 31. mája (TASR) - Najbližšie rokovanie parlamentného hospodárskeho výboru sa bude venovať tendru na nový mýtny systém. Predseda výboru Peter Kremský (OĽANO) naň pozve aj ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) a šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Vladimíra Jacka. Doležal sa k tendru plánuje vyjadriť v pondelok (6. 6.), keďže vtedy uplynie lehota na odvolanie.

Podľa Kremského sú v súvislosti s touto súťažou dôležité najmä námietky, že podmienky tendra z neho vylúčili viacero záujemcov a že mal byť "šitý na doterajšieho prevádzkovateľa SkyToll prepojeného na J&T", pri ktorom Najvyšší kontrolný úrad SR poukázal na vážne pochybenia a poškodzovanie štátu pri výbere mýta.

"Chcem sa u ministra, ako aj šéfa NDS informovať o priebehu tendra a budem chcieť vysvetliť všetky pochybnosti a podozrenia, ktoré vzniesla odborná verejnosť," priblížil Kremský. Na výbor plánuje pozvať aj zástupcov Únie autodopravcov Slovenska, Česmadu, Nadácie Zastavme korupciu a Slovensko.Digital.

"Nad týmto dôležitým projektom sa nesmie vznášať tieň najmenšieho podozrenia a pokiaľ zodpovední manažéri nevyvrátia všetky pochybnosti, budem trvať na prijatí vážnych konzekvencií," vyhlásil Kremský.

V tendri na nový mýtny systém uspela spoločnosť CzechToll. Vyplýva to z materiálu o výsledku vyhodnotenia ponúk zverejnenom vo vestníku verejného obstarávania. NDS ani rezort dopravy sa k zákazke zatiaľ nechcú detailne vyjadrovať, keďže momentálne beží lehota na odvolanie.

Doležal v utorkovom livestreame na sociálnej sieti uviedol, že lehota uplynie v pondelok. Uistil, že vtedy bude pripravený odpovedať na všetky otázky, ktoré s tendrom na nové mýto súvisia. "Ctíme si zákon o verejnom obstarávaní, v pondelok sa vyjadríme," dodal minister.