Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

O uhynuté zvieratá na cestách sa majú postarať správcovia komunikácie

Ilustračné foto. Foto: Polícia

Ak vidia vodiči zranenú alebo zrazenú zver na diaľniciach a rýchlostných cestách, je potrebné informovať Národnú diaľničnú spoločnosť.


Bratislava 4. júla (TASR) - Uhynuté zvieratá ležia na cestách niekedy aj viac dní. Pritom o ich likvidáciu by sa mali postarať správcovia ciest alebo aj majitelia a pokiaľ ide o lesnú zver, tak príslušný správca poľovného revíru.

"Ak vidia vodiči zranenú alebo zrazenú zver na diaľniciach a rýchlostných cestách, je potrebné informovať Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) na bezplatnom telefónnom čísle 0800 100 007," upozornila hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. Pri dopravnej nehode má povinnosť upovedomiť majiteľa zvieraťa o jeho uhynutí príslušník polície, ktorý nehodu dokumentuje.

"Majiteľ je v zmysle zákona o cestnej premávke povinný bezodkladne odstrániť prekážku cestnej premávky. Ak tak neurobí, odstráni ju na jeho náklady správca cesty. Pokiaľ by pri dopravnej nehode uhynula lesná zver, policajt o úhyne upovedomí lesného hospodára príslušného poľovného revíru, do ktorého úsek cesty patrí. Povinnosť bezodkladne odstrániť prekážku cestnej premávky má poľovný hospodár alebo iný zástupca príslušného poľovného revíru," doplnila hovorkyňa NDS.

Mestá a obce upravujú spôsob odstraňovania formou príslušného všeobecne záväzného nariadenia (VZN). "Najčastejšie je to VZN o podmienkach chovu, manipulácie a odchytu zvierat, ďalej o držaní zvierat, alebo aj VZN o čistote a poriadku. Samosprávy v tejto oblasti spolupracujú so zmluvnými partnermi, ktorí sú držiteľmi oprávnenia na takúto prácu," informoval TASR hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Uhynuté zvieratá sa likvidujú v súlade so zákonom o veterinárnej starostlivosti a v súlade s Nariadením Európskeho Parlamentu a Rady (ES) z 21. októbra 2009, ktorým sa ustanovujú zdravotné predpisy.