Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

ZMOS: Zrušenie dane z predaja majetku pomôže obciam k stabilizácii

Samosprávy navrhujú aj presunúť finančné prostriedky z rezervy určené na financovanie sociálnych zariadení do rozpočtovaných výdavkov na poskytovanie dotácií obciam na prevádzku sociálnych zariadení.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Zrušenie dane z príjmu z predaja majetku je ústretový krok, ktorý samosprávam pomôže v stabilizácii ich financovania. Po dnešnom rokovaní zástupcov samospráv a vyšších územných celkov s predstaviteľmi vlády SR to vyhlásil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč. "Bol to dlhodobý problém a robí nám to problém napríklad aj v takej veci, ako sú verejné investície," povedal dnes Dvonč.

Daň z predaja majetku spôsobuje obciam ťažkosti napríklad pri predaji pozemkov pod plánovanou diaľnicou alebo pri zámene majetku medzi samosprávami. V oboch prípadoch totiž musia zaplatiť daň z príjmu z predaja majetku. Zámer zrušiť túto daň dnes schválila vláda v rámci viacerých úloh, ktoré majú pomôcť samosprávam pri riešení ich súčasných problémov. Obce by mali byť od dane oslobodené už pri podaní daňového priznania za tento rok.

Predseda Združenia samosprávnych krajov v SR (SK8) Tibor Mikuš na tlačovom brífingu vyzdvihol najmä ochotu vlády riešiť problém s nákladnými autami, ktoré spoplatnené úseky ciest obchádzajú po cestách II. a III. triedy. "Vyriešenie obmedzenia vstupu ťažkej nákladnej dopravy na cesty II. a III. triedy je životne dôležitou témou a problémom občana Slovenskej republiky," upozornil Mikuš.

Podľa neho sa ťažká kamiónová doprava pohybuje po cestách, ktoré pre ňu nie sú konštruované a nikdy neboli pre ňu určené. V ohrození je tak majetok, ale aj zdravie občanov. "Pretože musíme myslieť na mostné telesá, ktoré z ďaleka nie sú konštruované na takú frekvenciu a takú záťaž, ktorá po nich jazdí," konštatoval Mikuš. Ako dodal, verí, že v 1. štvrťroku 2013 bude už tento problém vyriešený.

Podľa Správy o niektorých problémoch v oblasti územnej samosprávy a návrhoch na ich riešenie, ktoré dnes vláda zobrala na vedomie, však Ministerstvo financií (MF) SR s niektorými návrhmi ZMOS nesúhlasí. Rezort zaujal negatívne stanovisko ku zvýšeniu podielu samospráv na dani z príjmu fyzických osôb na 70,3 % od roku 2014 zo súčasných 65,4 %. Zvýšenie podielu miest a obcí na príjmoch z tejto dane by totiž podľa MF malo negatívny dopad na štátny rozpočet v roku 2014 vo výške 102 miliónov eur.

V prípade návrhu samospráv ohľadne daňových priznaní už rezort financií pripravil sprísnenie možnosti odkladu daňového priznania. Pomocou pozmeňovacieho návrhu k novele Zákona o dani z príjmov chce MF dosiahnuť, aby daňové subjekty nemali možnosť predĺženia lehoty na podanie daňového priznania o 3 až 6 mesiacov na základe vlastného rozhodnutia. Malo by to byť možné len za predpokladu, že súčasťou daňového priznania sú aj príjmy zo zahraničia a tvoria minimálne 20 % zo všetkých zdaniteľných príjmov.