Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

AB Foods plánuje expanziu reťazca Primark do východnej Európy a USA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Primark generuje približne polovicu tržieb AB Foods. Zisk tohto reťazca pri aktuálnych výmenných kurzoch stúpol o 15 %, čo AB Foods pomohlo zmierniť spomalenie príjmov iných divízií.

Londýn 6. novembra (TASR) - Spoločnosť Associated British Foods (AB Foods) plánuje otvoriť viac obchodov Primark v USA a vo východnej Európe po tom, ako silný rast príjmov tohto módneho reťazca zvýšil globálny zisk celej skupiny.

Primark generuje približne polovicu tržieb AB Foods. Zisk tohto reťazca pri aktuálnych výmenných kurzoch stúpol o 15 %, čo AB Foods pomohlo zmierniť spomalenie príjmov iných divízií.

Primark vlastní v Írsku 37 obchodov Penneys. AB Foods má tiež veľké divízie s potravinami a poľnohospodárskymi produktmi vrátane cukru a ingrediencií. Spoločnosť však varovala, že cenové tlaky na globálnom trhu s cukrom zabránia rastu jej príjmov v nasledujúcich 12 mesiacoch.

Skupina uviedla, že ju mimoriadne potešil výkon siete Primark v USA, kde v júli otvorila svoj deviaty obchod v newyorskom Brooklyne a plánuje otvoriť jeden v New Jersey v budúcom roku a na Floride v roku 2020.

Primark chce vstúpiť aj na niekoľko nových trhov v strednej a východnej Európe. V budúcom roku otvorí obchod v Ľubľane v Slovinsku, čo bude jeho 12. trh. Podpísal aj nájomnú zmluvu vo Varšave, kde bude jeho prvý obchod v Poľsku.

"Myslíme si, že poľský trh bude pre nás veľmi dobrý," povedal generálny riaditeľ George Weston. "V našich obchodoch v Berlíne vidíme veľa poľských zákazníkov."

Výkon spoločnosti Primark pomohol celej skupine dosiahnuť lepšie, ako boli očakávané výsledky. Jej upravený ročný prevádzkový zisk sa zvýšil o 3 % na 1,40 miliardy libier (1,60 miliardy eur), zatiaľ čo analytici predpovedali, že dosiahne 1,38 miliardy GBP.

Primark profitoval aj zo silného výkonu na domácom trhu s odevmi, kde zvýšil svoj podiel v ťažkom konkurenčnom prostredí. Jeho najväčšími domácimi rivalmi sú Zara a H&M a tiež on-line hráči ako ASOS a Boohoo.

(1 EUR = 0,87313 GBP)