Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Amazon zvažuje možnosť zapojenia súkromných osôb ako kuriérov

Amazon Foto: TASR/AP

Nová služba by mohla Amazonu pomôcť dostať pod kontrolu náklady, ktoré vlani vzrástli až o 31 %.

New York 26. júna (TASR) - Internetový zásielkový obchod Amazon zvažuje zapojenie súkromných osôb ako kuriérov pre niektoré zásielky. Koncern údajne pracuje na aplikácii, ktorá by tieto služby mala koordinovať. Informoval o tom Wall Street Journal.

Príležitostní kuriéri by mohli pomocou aplikácie pod názvom On my way (Po ceste) rozvážať určité zásielky na adresy, ktoré majú doslova po ceste v rámci svojich denných pochôdzok. Amazon by takéto zásielky uskladňoval u miestnych obchodníkov, či už formou prenájmu priestoru, alebo platením poplatku za každý balík.

Nová služba by mohla Amazonu pomôcť dostať pod kontrolu náklady, ktoré vlani vzrástli až o 31 %. Spoločnosť však bude musieť prekonať viaceré prekážky, napríklad, nie je jasné, či budú obchodníci ochotní spolupracovať. Ďalšia otázka znie, či počet takýchto kuriérov bude dostatočne veľký, aby mal reálny vplyv na hospodárenie gigantu ako Amazon. A po tretie, firma bude musieť zvážiť, či súkromní kuriéri nebudú v konečnom dôsledku drahší, keďže veľkí prepravcovia sú vzhľadom na veľké objemy prepravovaného tovaru obvykle lacnejší.

Hovorkyňa spoločnosti sa k správe odmietla vyjadriť. Zatiaľ teda nie je jasné, či Amazon vôbec túto službu spustí.