Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Amazon.com objednal stovky kamiónov na stlačený zemný plyn

Na archívnej snímke zakladateľ a výkonný šéf internetového obchodu Amazon.com. Jeff Bezos Foto: TASR/AP

Pandémia nového koronavírusu vlani viedla k výraznému nárastu zásielkového predaja a objem nákladov prepravených kamiónmi prekonal úroveň roka 2019.

Seattle 7. februára (TASR) - Americký koncern Amazon.com si objednal stovky kamiónov s pohonom na stlačený zemný plyn, keďže hľadá možnosť odklonu od ťažkých znečisťujúcich kamiónov, ktoré má vo svojom vozovom parku v USA. Agentúru Reuters o tom informovala samotná spoločnosť.

Pandémia nového koronavírusu vlani viedla k výraznému nárastu zásielkového predaja a objem nákladov prepravených kamiónmi prekonal úroveň roka 2019. Hoci osobná doprava klesla, ťažké nákladné vozidlá vypúšťajú viac skleníkových plynov než osobné autá.

Prepravné spoločnosti v USA rozširujú park elektrických vozidiel. Väčšinu nákladov prepravujú stredné a ťažké kamióny, ktoré sa podľa údajov amerických úradov podieľajú viac než 20 percentami na emisiách skleníkových plynov, i keď predstavujú menej než 5 % vozidiel na cestách.

"Amazon je nadšený zo zavedenia nových udržateľných riešení pre nákladnú dopravu a rozbieha testy celého radu nových typov vozidiel vrátane elektrických, pohonu CNG a ďalších," cituje z vyhlásenia agentúra Reuters. Amazon si doteraz objednal viac než 700 kamiónov tried 6 a 8 s pohonom na stlačený zemný plyn.

Motory pre kamióny, ktoré prepravujú tovary medzi skladmi a distribučnými centrami, dodá spoločný podnik americkej firmy Cummins a kanadskej Westport Fuel Systems. Podľa nemenovaného zdroja dodávateľ objednal viac než 1000 motorov, ktoré môžu pracovať s obnoviteľným aj neobnoviteľným zemným plynom.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Podľa amerického Úradu pre energetické informácie motory so zemným plynom vypúšťajú približne o 27 % menej oxidu uhličitého než dieselové motory.

Elektrické motory nie považované za vhodné pre ťažké nákladné vozidlá. Amazon si v roku 2019 objednal 100.000 elektrických dodávok od startupu Rivian Automotive. Prvé dodávky, ktoré sa budú používať na tzv. poslednú míľu, čiže dodanie ku zákazníkovým dverám, majú byť dodané tento rok. Koncern si objednal 1800 elektrických dodávok od Mercedesu pre jeho európsky vozový park.

Aj ostatné prepravné spoločnosti hľadajú možnosti znižovania emisií. Kuriérska služba United Parcel Service v roku 2019 oznámila, že v priebehu troch rokov kúpi viac než 6000 vozidiel s pohonom na zemný plyn a v rámci investícií vo výške 450 miliónov USD (375,53 milióna eur) zameraných na zníženie ekologickej stopy jej 123-tisícového vozového parku zvýši nákupy obnoviteľného zemného plynu (RNG - renewable natural gas).

RNG a zemný plyn sú metánové plyny a môžu sa navzájom zamieňať. RNG sa získava z rozkladu organickej hmoty, napríklad kravského hnoja, potravín a ľudského odpadu z čistiarní vôd. Spracovávanie týchto odpadov zabraňuje vzniku a úniku prírodného metánu, ktorý je škodlivejší skleníkový plyn než oxid uhličitý.

(1 EUR = 1,1983 USD)