Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Taliansku sa prepadli o vyše pätinu

Na snímke predavačka a nakupujúci majú na tvárach ochranné rúška v supermarkete v talianskom meste Casalpusterlengo, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vývoj na maloobchodnom trhu ovplyvnili mimoriadne opatrenia v dôsledku pandémie nového koronavírusu, ktoré obmedzili pohyb obyvateľstva a zatvorili väčšinu obchodov.

Rím 7. mája (TASR) - Maloobchodné tržby v Taliansku sa v marci prepadli o vyše pätinu. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje talianskeho štatistického úradu. Vývoj na maloobchodnom trhu ovplyvnili mimoriadne opatrenia v dôsledku pandémie nového koronavírusu, ktoré obmedzili pohyb obyvateľstva a zatvorili väčšinu obchodov.

Maloobchodné tržby klesli po úprave o sezónne vplyvy v marci medzimesačne o 20,5 %. Na porovnanie, vo februári zaznamenali rast o 0,9 %. Tržby z predaja potravín sa udržali na februárovej úrovni, tržby z predaja nepotravinových produktov však klesli o 36 %.

Na medziročnej báze klesli tržby v talianskom maloobchode v marci o 18,4 %. Aj v tomto prípade to bol výrazný prepad po tom, ako vo februári o 6,1 % vzrástli.

Objem predaja klesol v marci medzimesačne o 21,3 % po jednopercentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Medziročne sa predaj znížil o 19,5 %, zatiaľ čo vo februári vzrástol o vyše 6 %.