Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA pokračovali v decembri v stabilnom raste

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Práve automobilový sektor výrazne ovplyvnil údaje za december. Bez započítania tohto sektora sa maloobchodné tržby v USA zvýšili o 0,7 %, zatiaľ čo v novembri stagnovali.

Washington 16. januára (TASR) - Maloobchodné tržby v USA vzrástli v decembri tretí mesiac po sebe, pričom tempo rastu sa udržalo na úrovni z predchádzajúceho mesiaca. Predaj áut sa síce znížil, spotrebitelia však pokračovali vo zvýšených nákupoch v iných oblastiach.

Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok informovalo, že maloobchodné tržby v USA vzrástli v decembri medzimesačne o 0,3 %. To je rovnaké tempo rastu ako v novembri po tom, ako novembrové údaje boli revidované smerom nahor.

Rast tržieb pokračoval v stabilnom tempe napriek tomu, že predaj motorových vozidiel a autokomponentov klesol o 1,3 %, čo je najvýraznejší pokles od januára minulého roka. V novembri ešte zaznamenal rast o 1,5 %.

Práve automobilový sektor výrazne ovplyvnil údaje za december. Bez započítania tohto sektora sa maloobchodné tržby v USA zvýšili o 0,7 %, zatiaľ čo v novembri stagnovali. Ekonómovia očakávali, že tržby v maloobchode sa bez započítania predaja áut a autokomponentov zvýšia o 0,5 %.