Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA v septembri nečakane vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aj v prípade nezapočítania tržieb z predaja áut a autokomponentov boli výsledky v maloobchode lepšie, než sa očakávalo.

Washington 15. októbra (TASR) - Maloobchodné tržby v Spojených štátoch zaznamenali v septembri nečakaný rast. Analytici sa však obávajú, že problémy v dodávateľských reťazcoch môžu narušiť kľúčovú predvianočnú nákupnú sezónu.

Americké ministerstvo obchodu v piatok informovalo, že maloobchodné tržby v USA vzrástli v septembri o 0,7 %. Napriek tomu, že v porovnaní s vývojom v auguste sa ich rast spomalil (v auguste sa po revízii smerom nahor zvýšili o 0,9 %), je to prekvapenie, keďže ekonómovia očakávali ich pokles o 0,2 %.

Aj v prípade nezapočítania tržieb z predaja áut a autokomponentov boli výsledky v maloobchode lepšie, než sa očakávalo. Rast v tomto segmente dosiahol 0,8 %, zatiaľ čo ekonómovia počítali s rastom na úrovni 0,5 %. V auguste sa tieto tržby zvýšili o 2 %, pričom údaje za august boli opäť revidované smerom nahor. Pôvodne ministerstvo udávalo rast na úrovni 1,8 %.

Pod nečakaný rast celkových maloobchodných tržieb sa podpísalo zvýšenie cien. Pokračujúci nedostatok čipov obmedzuje produkciu áut a navyše v dôsledku problémov v prístavoch a s tým súvisiacich dodávok tovarov kontajnerovými loďami pociťujú nedostatok aj výrobcovia a predajcovia ďalších tovarov. To ženie ceny nahor.