Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

McDonald's zaznamenal spomalenie poklesu tržieb v máji

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na všetkých trhoch sa však tzv. porovnateľný predaj v máji oproti aprílu zlepšil.

Oak Brook 16. júna (TASR) - Americká sieť reštaurácií s rýchlym občerstvením McDonald's v utorok uviedla, že jej tzv. porovnateľné tržby na domácom trhu klesli v máji už len o 5,1 % po aprílovom znížení o 19,2 %, keďže v sledovanom mesiaci začala znovu otvárať svoje prevádzky v USA.

Ale mimo Spojených štátov musel globálny gigant stále čeliť dočasnému zatvoreniu reštaurácií pre pandémiu nového koronavírusu, čo skresalo jeho príjmy.

Za tri mesiace do konca mája sa tržby v prevádzkach McDonald's v USA otvorených viac ako rok znížili o 12 % a na celom svete o 29,8 %.

Generálny riaditeľ Chris Kempczinski koncom apríla upozornil, že pokles predaja v aktuálnom 2. štvrťroku bude strmší, ako v predchádzajúcom 1. kvartáli, keď sa na celom svete znížil o 3,4 %, pričom v samotnom marci sa prepadol o 22 %.

Na všetkých trhoch sa však tzv. porovnateľný predaj v máji oproti aprílu zlepšil.

Zahraničné trhy, kde McDonald's najviac zasiahli celonárodné blokády, vykázal reťazec v apríli pokles predaja v obchodoch otvorených viac ako rok o 66,7 % a v máji jeho spomalenie na 40,5 %. V týchto číslach sú zahrnuté výsledky z Británie, Francúzska, Talianska a Španielska, teda krajín, ktoré pandémia zvlášť tvrdo zasiahla.