Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Obchod medzi Írskom a V.Britániou v prvých 2 mesiacoch klesol o 40 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Veľká Británia s platnosťou od 1. januára 2021 prestala byť členom colnej únie a spoločného trhu Európskej únie (EÚ).

Dublin 1. marca (TASR) - Obchod medzi Írskom a Veľkou Britániou sa od brexitu prudko prepadol. Objem prepravených tovarov v januári a februári medziročne klesol o 40 %, uviedla v pondelok írska vláda. Naopak, priamy obchod medzi Írskom a európskym kontinentom stúpol o 80 %. To však má aj iné dôvody než brexit. Mnohé firmy koncom roka 2020 v očakávaní odchodu Británie zo spoločného trhu výrazne zvýšili zásoby. Obchod tiež naďalej obmedzuje aj pandémia nového koronavírusu.

Veľká Británia s platnosťou od 1. januára 2021 prestala byť členom colnej únie a spoločného trhu Európskej únie (EÚ). V obchode medzi členskými štátmi EÚ, medzi ktoré patrí aj Írsko, a Britániou začali v niektorých oblastiach platiť clá, ďalšou bariérou sú kontroly tovaru.

Írska vláda vyzvala exportérov, aby sa pripravili na sprísnenie kontrol pri vývoze tovarov do Veľkej Británie. Britské úrady sa po brexite najprv zriekli kontrol. Od 1. apríla však Veľká Británia zavedie kontroly na dovoz produktov zvieracieho pôvodu, rovnako ako rastlinné výrobky, uviedla írska vláda.