Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Protimonopolný úrad ČR zakročil proti Kauflandu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Reťazec musí dodávateľom vrátiť poplatky, ktoré od 3. marca 2016 do 31. decembra 2017 platili za účasť v účtovníckom systéme Markant.

Praha 6. septembra (TASR) - Rozhodnutie Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže ČR (ÚHOS) ukladá Kauflandu povinnosť vrátiť dodávateľom poplatky, ktoré od 3. marca 2016 do 31. decembra 2017 platili za účasť v účtovníckom systéme Markant.

Reťazec tiež musí písomne informovať dodávateľov, že účasť v tomto systéme nie je podmienkou pre dodávanie potravín do Kauflandu.

Podľa rozhodnutia ÚHOS musí Kaufland najneskôr do 30 dní od chvíle, keď rozhodnutie vstúpi do platnosti, poslať písomné vyrozumenie všetkým svojim dodávateľom potravín, ktorí systém Markant využívajú a ktorým takýto list ešte neodoslal.

Kaufland sa bude musieť v budúcnosti vyvarovať akéhokoľvek konania, ktoré by v „priemernej osobe pôsobiacej v oblasti predaja potravín obchodným reťazcom objektívne vyvolávalo presvedčenie, že účasť v systéme Markant je podmienkou možnosti dodávať potraviny tomuto reťazcu“, uvádza sa v rozhodnutí ÚHOS.

Ak by Kaufland nariadenie nerealizoval, hrozila by mu pokuta až desať miliónov Kč (388.409,85 eura).