Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Reťazce pre pracovníkov predajní zabezpečili respirátory FFP2

Respirátor FFP2. Foto: TASR/AP

Uviedli to pre TASR hovorcovia oslovených obchodných sietí v súvislosti s vládnymi opatreniami, podľa ktorých bude v obchodoch od 8. marca povinné nosenie respirátorov FFP2.

Bratislava 7. marca (TASR) - Obchodné reťazce zabezpečili pre pracovníkov predajní respirátory. Uviedli to pre TASR hovorcovia oslovených obchodných sietí v súvislosti s vládnymi opatreniami, podľa ktorých bude v obchodoch od 8. marca povinné nosenie respirátorov FFP2.

"V zmysle prijatých opatrení a povinnosti nosiť respirátor FFP2 v predajniach už viaceré COOP Jednoty zabezpečili pre svojich zamestnancov povinné respirátory bezplatne ako ochrannú pomôcku a postupne sa pripájajú aj ďalšie spotrebné družstvá," priblížila Zuzana Peiger Ačjaková, PR manažérka COOP Jednota Slovensko.

Na centrálnej úrovni COOP Jednota Slovensko v zmysle uplatňovania princípov spoločenskej zodpovednosti podľa nej pripravuje zabezpečenie povinných respirátorov pre viac ako 14.000 zamestnancov pôsobiacich v maloobchodnej sieti COOP Jednota.

Poznamenala, že počas používania respirátorov v pracovnom čase zamestnanci často pociťujú náročnejšie pracovné podmienky zahrnujúce problémy s dýchaním a menšou energiou. "Práca v predajni je v niektorých prípadoch aj fyzicky náročná (dokladanie a preberanie tovaru), COOP Jednota preto na regionálnej úrovni pristúpila k častejšej rotácii svojho personálu, ktorý je v styku so zákazníkom, a zaviedla častejšie individuálne prestávky," informovala Peiger Ačjaková.

Kaufland Slovenská republika podľa slov hovorkyne Lucie Vargovej poskytuje denne svojim zamestnancom respirátory FFP2 na ochranu ich zdravia už od druhej polovice februára tohto roku.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Respirátory poskytuje zamestnancom aj Lidl Slovenská republika. "Už niekoľko týždňov poskytujeme všetkým našim zamestnancom 7 kusov FFP2 respirátorov na osobu a týždeň. V tejto praxi plánujeme aj naďalej pokračovať," doplnil vedúci úseku komunikácie Lidl Slovenská republika Tomáš Bezák.

"Kolegom starajúcim sa o našich zákazníkov v obchodoch aktuálne už distribuujeme respirátory typu FFP2. Zákazníkov prosíme o dodržiavanie tohto opatrenia, aby tak chránili nielen seba, ale aj ostatných zákazníkov a našich kolegov," uviedol manažér externej komunikácie Tesco Stores SR Peter Steigauf.

Obchodný reťazec Billa sa podľa hovorkyne Kvetoslavy Kirchnerovej rozhodol svojim zamestnancom na predajniach a logistike poskytnúť FFP2 respirátory ešte pred schválením povinnosti. "Záleží nám totiž na zdraví a psychickej pohode našich zamestnancov. Naši zamestnanci teda budú disponovať respirátormi už pred dátumom 8. marec. Mesačne poskytneme našim zamestnancom viac ako 100.000 respirátorov," poznamenala Kirchnerová.

Podľa marketingového manažéra TERNO real estate Mareka Koštrnu je aj v súčasnej pandémii nového koronavírusu zdravie zamestnancov jednou z hlavných priorít spoločnosti. "Aj preto zabezpečuje pre všetkých pracovníkov predajní Terno a KRAJ potrebné množstvo respirátorov FFP2. S touto aktivitou sme začali už počas februára a so zhoršujúcou sa situáciou v krajine, ako aj prijatými nariadeniami o povinnom nosení respirátorov FFP2 v interiéri v nej budeme pokračovať aj naďalej," dodal Koštrna.