Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Tržby rakúskych obchodníkov vlani reálne klesli o 4,8 percenta

Ilustračné foto. Foto: TASR

Nepriaznivé podmienky v roku 2020 sa prejavili aj na zamestnanosti, ktorá medziročne klesla v obchode o 1,7 % a v oblasti služieb o 7,3 %.

Viedeň 4. marca (TASR) - Pandémia nového koronavírusu s tromi lockdownami výrazne ovplyvnila ekonomickú situáciu rakúskych obchodníkov a poskytovateľov služieb. Podľa informácií štatistického úradu Statistik Austria tržby rakúskych obchodov vlani medziročne nominálne klesli o 5,3 % a po očistení o infláciu (reálne) o 4,8 %. V sektore služieb dosiahol medziročný nominálny prepad 15,6 %.

"Rakúski poskytovatelia služieb zaznamenali najväčší prepad od spustenia štatistických analýz v roku 2003," cituje agentúra APA riaditeľa Statistik Austria Tobiasa Thomasa. Najviac utrpel sektor leteckej dopravy s prepadom tržieb až o 74,4 %, cestovné kancelárie prišli o 69,2 % tržieb a oblasť ubytovania a gastronómie o 32,9 %.

Tržby v sektore predaja vozidiel a servisov nominálne klesli o 10,6 % a reálne o 12,6 %, vo veľkoobchode nominálne o 7,0 % a reálne o 5,2 %. Maloobchod zaznamenal nominálny vzostup o 0,1 %, reálne však tržby klesli o 0,2 %.

Kým predaj potravín podľa Statistik Austria zaznamenal medziročný vzostup tržieb o 8,9 %, v ostatných oblastiach maloobchodu mimo základných potrieb sa tržby znížili o 3,6 %. Dočasné uzatvorenie predajní najviac zasiahlo obchody s odevmi a obuvou, ktoré prišli o 24 % tržieb.

Nepriaznivé podmienky v roku 2020 sa prejavili aj na zamestnanosti, ktorá medziročne klesla v obchode o 1,7 % a v oblasti služieb o 7,3 %.