Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Tržby Starbucks v 3. kvartáli strmo vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stúpli však aj ceny surovín, aj náklady na mzdy a logistiku.

Seattle 28. júla (TASR) - Americká sieť kaviarní Starbucks oznámila za 3. kvartál súčasného obchodného roka 2020/2021 prudký nárast tržieb. Stúpli však aj ceny surovín, aj náklady na mzdy a logistiku. V mnohých časti sveta sú pritom stále zavedené blokády na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu.

Konsolidované čisté tržby Starbucks za tri mesiace do konca júna vzrástli medziročne o 78 % na rekordných 7,5 miliardy USD (6,35 miliardy eur). Tržby v prevádzkach otvorených viac ako rok stúpli o 73 %, pričom na domácom trhu, v USA, vyskočili až o 83 %. Zisk na akciu dosiahol 1,01 USD, čo bolo viac ako 77 centov/akcia, ktoré očakávali analytici.

Ceny kávy dosiahli nedávno šesťročné maximum, pretože chladné počasie v Brazílii poškodilo úrodu vo viacerých regiónoch tohto najväčšieho svetového producenta.

Aj náklady na mzdy stúpajú, keďže ekonomika podporená vládnymi stimulmi rastie a firmy majú problémy s uspokojením dopytu, takže nábor zamestnancov sa zrýchlil.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP

Starbucks uviedol, že sa snaží absorbovať vyššie ceny kávy predajom prémiových odrôd. Plánuje tiež zatvorenie niektorých obchodov v USA a chce sa zamerať viac na svoje digitálne operácie.

Spoločnosť zároveň zvýšila svoju prognózu porovnateľného predaja v oboch Amerikách, ako aj v samotných USA a očakáva jeho rast o 21 - 22 % namiesto predchádzajúcich 17 - 22 %. Tržby v čínskych prevádzkach otvorených viac ako rok by však mali stúpnuť menej, o 18 až 20 % a nie o 27 - 32 % v predchádzajúcom odhade. Dôvodom je riziko rozsiahlych opatrení na ochranu zdravia pre lokálne ohniská ochorenia COVID-19 v ázijskej krajine.

(1 EUR = 1,1807 USD)