Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V Anglicku sa otvárajú všetky obchody a vonkajšie atrakcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Británia patrí medzi krajiny najpostihnutejšie pandémiou. Blokády, ktoré pomohli spomaliť šírenie vírusu, zmenšili ekonomiku o pätinu a vyvolali obavy z bolestnej recesie.

Londýn 15. júna (TASR) – V Anglicku sa po takmer troch mesiacoch v pondelok znova otvárajú všetky obchody a vonkajšie atrakcie, pretože vláda ďalej zmierňuje blokády spojené s pandémiou nového koronavírusu.

Tisíce tzv. nepodstatných obchodov (ktoré nepredávajú základný tovar), ako sú napríklad kníhkupectvá či predajne elektroniky, dúfajú, že privítajú svojich prvých zákazníkov od zatvorenia na konci marca.

A otvárajú sa aj miesta na trávenie voľného času, ako sú kiná, safari parky a vonkajšie časti zoologických záhrad, a tiež kostoly, ale len pre jednotlivcov, ktorí sa chcú pomodliť.

Všade sa však budú musieť dodržiavať pravidlá sociálneho dištancovania, ktoré vyžadujú, aby boli ľudia od seba vzdialení najmenej dva metre, s odporúčaním, aby v uzavretých priestoroch nosili masky alebo iné pokrývky tváre, ako sú šatky či šály. Platí to aj pre verejnú dopravu, pričom jej prevádzkovatelia budú môcť zakázať cestovanie tým, ktorí ich nebudú mať.

"Viem, že ľudia majú obavy," povedal v nedeľu minister financií Rishi Sunak, ktorý podporil otvorenie obchodov, aby pomohol naštartovať ekonomiku, ktorá zaznamenala bezprecedentný pokles. "Bude to trochu odlišná skúsenosť, ale bude to bezpečné prostredie," povedal pre televíziu Sky News.

V Severnom Írsku sa otvorili všetky nepodstatné obchody už v piatok, ale Škótsko a Wales sa zatiaľ nerozhodli, kedy povolia ich otvorenie, takže uvoľňovanie blokád v Británii sa uskutočňuje rozdielnym tempom.

Nepodstatný maloobchodný sektor zamestnáva v Spojenom kráľovstve približne 1,3 milióna ľudí a podľa britského ministerstva financií každoročne prispieva do britskej ekonomiky zhruba 52 miliardami eur. Opätovné otvorenie všetkých obchodov sa tak považuje za ekonomicky dôležité.

Ulice v Londýne boli vyčistené, chodníky sa rozšírili a v obchodnej štvrti West End boli nainštalované zariadenia na dezinfekciu rúk.

Generálny riaditeľ spoločnosti New West End Company Jace Tyrrell však predpovedá, že potrvá „dosť dlho, kým sa všetko vráti k normálu“. „Maloobchodníci sa budú musieť prispôsobiť,“ dodal.

Británia patrí medzi krajiny najpostihnutejšie pandémiou. Blokády, ktoré pomohli spomaliť šírenie vírusu, zmenšili ekonomiku o pätinu a vyvolali obavy z bolestnej recesie.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj minulý týždeň predpovedala, že britská ekonomika v roku 2020 klesne o 11 %.