Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Zomrel Gernot Langes-Swarovski, pravnuk zakladateľa firmy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predseda tirolskej vlády Günther Platter a členka vlády pre ekonomiku Patrizia Zoller-Frischaufová vyjadrili rodine sústrasť.

Wattens 22. januára (TASR) – Gernot Langes-Swarovski, pravnuk zakladateľa známej rakúskej spoločnosti Daniela Swarovskeho, po dlhej chorobe vo štvrtok zomrel v kruhu rodiny vo veku 77 rokov. Na čele spoločnosti stál 35 rokov.

Gernot Langes-Swarovski sa narodil 13. októbra 1943 vo Wattense a do vedenia firmy vstúpil už vo veku 24 rokov. Jeho cieľom bolo podporovať globálny predaj známych kryštálových šperkov. Pri príležitosti prvých zimných olympijských hier v Innsbrucku navrhol Swarovski kryštálovú myš, a tým oslovil novú klientelu a otvoril nové trhy. Začiatkom 80. rokov otvoril svoj prvý londýnsky obchod a v roku 1995 spolu Andrém Hellerom otvorili v rakúskom Wattense centrum Swarovski.

Podľa údajov agentúry APA sa Langes-Swarovski podieľal na založení leteckej spoločnosti Tyrolean Airways a úspechoch futbalového tímu FC Swarovski Tirol, ktorému predsedal. V roku 2002 odstúpil z vedenia firmy a v roku 2010 aj zo správnej rady. V posledných rokoch sa prakticky úplne stiahol z verejného života. Langes-Swarovski získal Zlatý kríž republiky Rakúsko za zásluhy a bol nositeľom Čestného prsteňa.

Predseda tirolskej vlády Günther Platter a členka vlády pre ekonomiku Patrizia Zoller-Frischaufová vyjadrili rodine sústrasť.

„Jeden naozaj veľký Tirolčan tu už nie je. Jeho konanie a podpora pre rodinnú firmu Swarovski, z ktorej vybudoval medzinárodne uznávanú značku, ako aj pre Wattens a spolkovú krajinu Tirolsko boli nepretržité a neupadnú do zabudnutia. To platí aj pre jeho príspevok k športovému životu v Tirolsku," povedal Platter. Zoller-Frischaufová ho označila za výnimočného podnikateľa, ktorý pre Tirolsko veľa urobil, čo sa bude prejavovať aj v ďalekej budúcnosti.