Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Obchodná vojna môže výrazne poškodiť aljašských rybárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Čína v reakcii na americké clá minulý mesiac zaviedla 25-percentné clo na morské plody z niektorých oblastí vrátane Aljašky.

Seward 12. augusta (TASR) - Aljašskí rybári sú zvyknutí na nepriaznivé počasie a vysoké vlnobitie. Teraz majú novú výzvu: obchodnú vojnu USA s Čínou. Čína totiž každoročne nakupuje aljašské ryby v hodnote miliardy dolárov (872,91 milióna eur) a je tak najväčším exportným trhom.

Čína v reakcii na americké clá minulý mesiac zaviedla 25-percentné clo na morské plody z niektorých oblastí vrátane Aljašky. To môže mať na rybolov v tomto štáte, kde táto oblasť zamestnáva najviac ľudí, katastrofické dôsledky. Podľa Frances Leachovej, výkonnej riaditeľky najväčšej rybárskej spoločnosti United Fishermen of Alaska, Čína "nie je ľahko nahraditeľným trhom".

Clá nemohli prísť pre aljašských rybárov v horšom čase. Štát sa dlhé roky snažil preniknúť na čínsky trh a guvernér Bill Walker len pred dvomi mesiacmi viedol celotýždňovú obchodnú misiu do Číny a najsilnejšie zastúpenie v delegácii mal práve sektor rybolovu.

Predajcovia zistili, že čínski zákazníci zo strednej triedy považujú aljašské ryby, najmä divokého lososa, za prémiové produkty. Číňania sa zaujímajú o čisté, prírodné a organické produkty, no vyššie ceny v dôsledku ciel môžu zvýhodniť tovar z iných krajín, napríklad Ruska alebo Nórska.

Presný vplyv obchodnej vojny ešte nie je možné určiť a nezasiahne všetky plody rovnako. Zhruba polovica rýb exportovaných do Číny sa spracuje a ďalej vyváža. Hoci Peking takéto produkty vyňal spod ciel, americká vláda navrhuje zaviesť clá 25 % na aljašské výrobky, ktoré sa dovážajú z Číny späť do USA. Naproti tomu najväčšie riziko hrozí morským plodom, ktoré smerujú priamo na čínsky trh, napríklad exportu kraba kráľovského.