Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Obchodná vojna Trumpa s Čínou pripravila USA o tisíce pracovných miest

Na snímke americký prezident Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Štúdiu zverejnili iba pár dní pred tým, než prezidentský úrad prevezme Joe Biden. Ten zatiaľ nemá v pláne meniť Trumpom zavedené clá.

Washington 16. januára (TASR) - Obchodný konflikt odchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa s Čínou pripravil Spojené štáty až o 245.000 pracovných miest. Postupné zmierňovanie dovozných ciel na obidvoch stranách by však podporilo ekonomický rast a do roku 2025 by mohlo vytvoriť 145.000 dodatočných pracovných pozícií. Poukázala na to tento týždeň zverejnená štúdia spoločnosti Oxford Economics pre Americko-čínsku obchodnú radu (USCBC).

Štúdia, o ktorej informovala agentúra Reuters, zahrnuje aj "scenár eskalácie sporu", ktorý počíta s výrazným narušením vzájomných obchodných vzťahov medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta. Takýto vývoj by hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov zredukoval v najbližších piatich rokoch o 1,6 bilióna USD (1,32 bilióna eur). Už v roku 2022 by to pre USA mohlo znamenať o 732.000 menej pracovných miest a do roku 2025 by mohlo prísť k ďalšej redukcii o 320.000 pozícií.
Novozvolený americký prezident Joe Biden hovorí 6. januára 2021 vo Wilmingtone, archívne foto.
Foto: TASR/AP

Štúdiu zverejnili iba pár dní pred tým, než prezidentský úrad prevezme Joe Biden. Ten zatiaľ nemá v pláne meniť Trumpom zavedené clá. Ako uviedol, bude spolupracovať so spojencami USA s cieľom zvýšiť tlak na Čínu, aby svoj prístup k iným krajinám zmenila.

Ako však uviedol šéf USCBC Craig Allen, je potrebné poukázať na dôsledky obchodnej politiky voči Číne, aj keď on sám Trumpom zvolené kroky podporuje. "Čo sa týka ciel, je dôležité, aby sme poznali celkové ekonomické dôsledky takéhoto rozhodnutia," povedal.

Podľa štúdie Oxford Economics americký vývoz do Číny zabezpečuje prácu zhruba 1,2 milióna Američanom a čínske nadnárodné spoločnosti priamo zamestnávajú približne 197.000 občanov USA. Americké firmy zasa v Číne investovali zhruba 105 miliárd USD.

"Keďže sa očakáva, že v nasledujúcom desaťročí sa Čína bude na raste svetovej ekonomiky podieľať približne tretinou, pre americké firmy bude čoraz dôležitejšie udržať si prístup na tento trh, ak budú chcieť mať globálny úspech," dodáva sa v štúdii.

(1 EUR = 1,2123 USD)