Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Obchodná zástupkyňa USA vyjadrila obavy z menových praktík Vietnamu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že bilaterálny obchod medzi oboma krajinami sa tento rok zvýši na 100 miliárd USD (85,13 miliardy eur) z 90,8 miliardy USD v minulom roku.

Washington 2. apríla (TASR) - Americká obchodná zástupkyňa Katherine Taiová vo štvrtok (1. 4.) počas telefonického rozhovoru s vietnamským ministrom priemyslu a obchodu vyjadrila obavy z menových praktík ázijskej krajiny. Uvádza sa vo vyhlásení úradu amerického obchodného zástupcu USTR.

Taiová a Tran Tuan Anh „diskutovali tiež o obavách USA z nelegálnych praktík v drevárstve, digitálnom obchode a poľnohospodárstve,“ píše sa vo vyhlásení USTR.

Vietnamské ministerstvo priemyslu a obchodu v piatok v reakcii uviedlo, že Vietnam a USA „budú naďalej aktívne spolupracovať pri komplexnom riešení obáv na udržanie stabilných obchodných vzťahov“.

Očakáva sa, že bilaterálny obchod medzi oboma krajinami sa tento rok zvýši na 100 miliárd USD (85,13 miliardy eur) z 90,8 miliardy USD v minulom roku. USA sú najväčším exportným trhom Vietnamu.

Americké ministerstvo financií v decembri označilo Vietnam za „menového manipulátora“ pre jeho rastúci prebytok v obchode s USA, ako aj vysoký prebytok globálneho bežného účtu a pre veľké zásahy na devízovom trhu s cieľom udržať nízku hodnotu jeho meny dong.

V januári zverejnil USTR výsledky vyšetrovania vietnamských menových praktík. Americký úrad zistil, že kroky Vietnamu na zníženie hodnoty jeho meny boli "neodôvodnené“ a obmedzujú obchod s USA, ale nepodnikol zatiaľ kroky na zavedenie represívnych ciel.

Vo februári agentúra Reuters informovala, že vietnamská centrálna banka intervenuje na devízových trhoch s pomocou obchodníkov, čo označila za neobvyklú metódu.