Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Obchodný deficit Británie v auguste výrazne klesol

Londýn, ilustračné foto Foto: superbwallpapers.com

Schodok v obchode s tovarom klesol v auguste na 11,1 miliardy libier (15,07 miliardy eur) z 12,2 miliardy libier v júli.

Londýn 9. októbra (TASR) - Deficit Británie v obchode s tovarom sa v auguste výrazne znížil, zatiaľ čo prebytok v bilancii služieb zaznamenal mierny rast. V dôsledku tohto vývoja celkový obchodný deficit Británie klesol z vyše 4 miliárd libier k úrovni 3 miliardy libier. Informoval o tom portál RTTNews.

Schodok v obchode s tovarom klesol v auguste na 11,1 miliardy libier (15,07 miliardy eur) z 12,2 miliardy libier v júli. Prispel k tomu najmä zvýšený vývoz áut. Naopak, dovoz tovaru do Británie mierne klesol. Napriek poklesu deficitu výsledok zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí čakali pokles až na 9,9 miliardy libier.

Navyše, v bilancii služieb zaznamenala Británia opäť prebytok, ktorý sa oproti júlu ešte mierne zvýšil. Prebytok dosiahol 7,9 miliardy libier oproti 7,8 miliardy libier v júli.

Výsledkom je celkový obchodný deficit na úrovni asi 3,2 miliardy libier. Na porovnanie, v predchádzajúcom mesiaci dosiahol schodok 4,4 miliardy libier.

(