Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Obchodný deficit Turecka vzrástol na rekordných vyše 14 mld. USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom je dvojnásobne výraznejší rast dovozu než vývozu.

Ankara 27. februára (TASR) - Obchodný deficit Turecka vyskočil na začiatku tohto roka na rekordných viac než 14 miliárd USD. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to zvýšenie schodku zhruba o 4 miliardy USD. Dôvodom je dvojnásobne výraznejší rast dovozu než vývozu. Informoval o tom portál RTTNews.

Obchodný schodok Turecka dosiahol v januári 14,2 miliardy USD (13,43 miliardy eur), čo je najvyšší schodok od začatia sledovania príslušných údajov v roku 1957. Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho roka vykázalo Turecko deficit na úrovni 10,3 miliardy USD. Ešte výraznejší rast schodku vykázalo Turecko v medzimesačnom porovnaní, keď v decembri dosiahol obchodný deficit 9,7 miliardy USD.

Dôvodom rekordného deficitu bol prudký rast dovozu. Ten medziročne vzrástol o 20,7 % na 33,6 miliardy USD, pričom Turci výrazne zvýšili dovoz spotrebného tovaru, až o 70,6 %. Výraznejšie vzrástol aj dovoz kapitálových tovarov, konkrétne o 32,7 %. Najväčšími obchodnými partnermi boli Rusko, Švajčiarsko, Čína a Nemecko.

Na druhej strane, export vzrástol o 10,3 % na 19,4 miliardy USD. V najväčšej miere Turecko vyvážalo agroprodukty a výrobky spracovateľského sektora.

(1 EUR = 1,057 USD)