Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Obchodný deficit USA klesol v júni na šesťmesačné minimum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Uviedlo to vo štvrtok americké ministerstvo obchodu, ktoré poukázalo na výrazný rast vývozu a mierny pokles dovozu. Rozsah poklesu zároveň prekonal očakávania trhov.

Washington 4. augusta (TASR) - Obchodný deficit Spojených štátov klesol v júni pod 80 miliárd USD, čím sa dostal na najnižšiu úroveň za pol roka. Uviedlo to vo štvrtok americké ministerstvo obchodu, ktoré poukázalo na výrazný rast vývozu a mierny pokles dovozu. Rozsah poklesu zároveň prekonal očakávania trhov. TASR o tom informuje na základe správ serverov RTTNews a tradingeconomics.

Obchodný schodok USA dosiahol v júni 79,6 miliardy USD (78,09 miliardy eur). V máji predstavoval po revízii smerom nadol 84,9 miliardy USD.

Výsledok, ktorý znamená najnižších schodok zahraničného obchodu USA od decembra minulého roka, je lepší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí počítali s deficitom na úrovni 81,9 miliardy USD, pričom vychádzali z pôvodne udávaného deficitu za máj v hodnote 85,5 miliardy USD.

Export USA sa v júni zvýšil o 1,7 % na 260,8 miliardy USD, čo predstavuje nový rekord. Naopak, dovoz klesol o 0,3 % na 340,4 miliardy USD, pod čo sa podpísal najmä znížený dovoz osobných áut.

(1 EUR = 1,0194 USD)