Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Obchodný prebytok eurozóny vzrástol v júni nad 21 miliárd eur

Na archívnej snímke Európska centrálna banka. Foto: TASR/AP

Výsledok zároveň vysoko prekonal očakávania analytikov. Tí počítali s prebytkom na úrovni 12,6 miliardy eur.

Luxemburg 14. augusta (TASR) - Obchodný prebytok eurozóny vzrástol v júni na viac než 21 miliárd eur, keď pokles dovozu prekonal tempo poklesu vývozu. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Podľa Eurostatu dovoz klesol medziročne o 12,2 %, zatiaľ čo vývoz zaznamenal pokles o 10 %. Výsledkom je obchodný prebytok eurozóny na neupravenej báze na úrovni 21,2 miliardy eur, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka to bolo 19,4 miliardy eur.

Výsledok zároveň vysoko prekonal očakávania analytikov. Tí počítali s prebytkom na úrovni 12,6 miliardy eur.

Júnový prebytok bol okrem toho viac než dvojnásobne vyšší v porovnaní s prebytkom z predchádzajúceho mesiaca. V máji eurozóna zaznamenala obchodný prebytok na úrovni 9,4 miliardy eur.

Celá Európska únia dosiahla v júni obchodný prebytok na úrovni 20,7 miliardy eur. Aj v tomto prípade k tomu prispel výraznejší pokles dovozu než vývozu.

Čo sa týka vzájomného obchodu s tromi najväčšími obchodnými partnermi, Európska únia najvýraznejšie zredukovala objem obchodu s Britániou, ktorá 31. januára z EÚ vystúpila. Výrazne klesol aj obchod s USA, zatiaľ čo v prípade Číny bol pokles vzájomného obchodu iba mierny.