Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Obchodný prebytok Kanady v apríli výrazne vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Analytici očakávali oveľa miernejší prebytok po tom, ako v marci dosiahol 231 miliónov CAD.

Ottawa 7. júna (TASR) - Obchodný prebytok Kanady sa v apríli prudko zvýšil na 1,9 miliardy kanadských dolárov (1,32 miliardy eur), keď export z hľadiska objemu dosiahol historicky najvyššiu úroveň. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na štatistický úrad krajiny.

Analytici očakávali oveľa miernejší prebytok po tom, ako v marci dosiahol 231 miliónov CAD. Vývoz sa v apríli zvýšil o 2,5 % po dvoch za sebou nasledujúcich mesiacoch poklesu. Hlavný zdrojom rastu boli dodávky zlata od kanadských finančných inštitúcií smerujúce do Spojených štátov. Nárast sa konal v prostredí hospodárskej neistoty, keď majú investori tendenciu uprednostňovať bezpečné aktíva, akými sú zlato a striebro, uviedol štatistický úrad.

Po šiestich mesiacoch poklesu sa zotavili aj vývozy ropy, k čomu prispeli vyššie ceny. Posilnil tiež export uhlia, osobných a nákladných automobilov, ako aj automobilových komponentov.

Dovozy sa znížili o 0,2 %, keď klesali tretí mesiac po sebe. Najväčší pokles zaznamenal import ropy, a to v vzhľadom na menší objem dodávok zo Saudskej Arábie. Kanada tiež doviezla menej benzínu zo Spojených štátov. Tieto poklesy čiastočne kompenzovali posilnené dovozy farmaceutických výrobkov.

(1 EUR = 1,4342 CAD)