Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Obchodný prebytok Maďarska bol druhý najnižší od začiatku roka

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Obchodný prebytok dosiahol podľa spresnených údajov štatistikov v júli tohto roka 559 miliónov eur.

Budapešť 2. októbra (TASR) - Maďarsko vykázalo v júli obchodný prebytok po deficite v rovnakom období minulého roka, výsledky však zaostali za pôvodnými odhadmi. Tie naznačovali obchodný prebytok o takmer 140 miliónov eur vyšší. Informoval o tom portál tradingeconomics, ktorý sa odvolal na údaje maďarského štatistického úradu.

Obchodný prebytok dosiahol podľa spresnených údajov štatistikov v júli tohto roka 559 miliónov eur. V predbežnom odhade zo začiatku septembra uviedol štatistický úrad prebytok zahraničného obchodu na úrovni 697 miliónov eur. Maďarsko tak zaznamenalo prebytok šiesty mesiac po sebe, za toto obdobie bol však druhý najnižší.

Na druhej strane, v medziročnom porovnaní to stále znamená výrazné zlepšenie, keď v júli minulého roka krajina vykázala schodok 1,314 miliardy eur. Dôvodom bol výrazný pokles dovozu, zatiaľ čo vývoz vzrástol. Export sa medziročne zvýšil o 3,3 % a dovoz klesol o 13 %.

Za sedem mesiacov tohto roka zaznamenalo Maďarsko prebytok zahraničného obchodu na úrovni 4,92 miliardy eur. Za rovnaké obdobie roka 2022 vykázalo deficit 3,8 miliardy eur.