Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Obchodný prebytok Maďarska sa v januári zvýšil

Foto: TASR/Ladislav Vallach

Export sa pritom v januári medziročne znížil o 5,2 %, namiesto o 5,5 %, ako naznačil rýchly odhad, po decembrovom poklese o 11 %.

Budapešť 29. marca (TASR) - Prebytok zahranično-obchodnej bilancie Maďarska sa v januári zvýšil viac, ako naznačil predbežný odhad. Dôvodom bol menší pokles exportu ako importu. Ukázali to v pondelok spresnené údaje maďarského štatistického úradu.

Podľa štatistík sa obchodný prebytok susednej krajiny v januári 2021 zvýšil na 855 miliónov eur, a nie na 830 miliónov eur, ako signalizovali predbežné údaje.

V rovnakom mesiaci minulého roka malo Maďarsko prebytok obchodnej bilancie vo výške 412 miliónov eur a v predchádzajúcom mesiaci, teda v decembri 2020, dosiahol obchodný prebytok 398 miliónov eur.

Export sa pritom v januári medziročne znížil o 5,2 %, namiesto o 5,5 %, ako naznačil rýchly odhad, po decembrovom poklese o 11 %.

A import v januári zmenil smer a prepadol sa o 10,5 % po decembrovom zvýšení o 7,1 %. Podľa pôvodného odhadu sa mal januárový import znížiť o 10,4 %.

V medzimesačnom porovnaní a po zohľadnení sezónnych vplyvov a počtu pracovných dní sa vývoz v januári zvýšil o 3 % a dovoz klesol o 1,8 %.