Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Obchodný prebytok v Nemecku sa v marci znížil

Maklér sleduje monitory na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

V dôsledku toho sa prebytok obchodnej bilancie najväčšej európskej ekonomiky v marci po úprave o sezónne vplyvy znížil na 3,2 miliardy eur z februárových 11,1 miliardy eur.

Wiesbaden 4. mája (TASR) - Obchodný prebytok v Nemecku sa v marci 2022 znížil, keďže export klesol viac, ako sa očakávalo, zatiaľ čo rast dovozu prekonal odhady ekonómov. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v stredu zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis.

Podľa najnovších štatistík sa vývoz z Nemecka v marci znížil o 3,3 % oproti februáru, keď medzimesačne vzrástol o 6,2 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že marcový export klesne o 2 %.

Dovoz sa v marci zvýšil medzimesačne o 3,4 % po náraste o 4,7 % vo februári, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali spomalenie jeho rastu na 1 %.

V dôsledku toho sa prebytok obchodnej bilancie najväčšej európskej ekonomiky v marci po úprave o sezónne vplyvy znížil na 3,2 miliardy eur z februárových 11,1 miliardy eur.

Destatis uviedol tiež, že vývoz do Ruska sa v marci prepadol o 62,3 % v dôsledku sankcií proti Moskve za vojnu na Ukrajine. Dovoz z Ruska pritom klesol len o 2,4 %.

V medziročnom porovnaní sa rast exportu v marci 2022 spomalil na 8,1 % zo 14,5 % vo februári. Aj tempo rastu importu kleslo na 20,1 % z 25 %, ale stále zostáva výrazne vyššie ako v prípade exportu.

Neupravený prebytok obchodnej bilancie dosiahol v marci 9,7 miliardy eur, čo predstavuje prudký pokles z vlaňajších 20,8 miliardy eur. Prispelo k tomu zníženie vývozu do Číny, Spojeného kráľovstva a Ruska, zatiaľ čo dovoz naďalej rástol dvojciferným tempom.