Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Obchodný schodok Česka vysoko prekonal očakávania trhov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Český obchodný deficit dosiahol v auguste 28,06 miliardy Kč (1,10 miliardy eur), zatiaľ čo v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka zaznamenalo Česko obchodný prebytok takmer 7,5 miliardy Kč.

Praha 7. októbra (TASR) - Zahraničnoobchodná bilancia Českej republiky zaznamenala v auguste výrazný deficit, pričom schodok takmer štvornásobne prekonal očakávania ekonómov. Výsledky ovplyvnil najmä vysoký rast dovozu v porovnaní s rastom vývozu. Ukázali to vo štvrtok zverejnené údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Český obchodný deficit dosiahol v auguste 28,06 miliardy Kč (1,10 miliardy eur), zatiaľ čo v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka zaznamenalo Česko obchodný prebytok takmer 7,5 miliardy Kč. V júli evidovala Česká republika deficit, v porovnaní s augustom však podstatne nižší, a to na úrovni 8,23 miliardy Kč.

Augustové výsledky zahraničného obchodu boli výrazne horšie aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Tí počítali so schodkom na úrovni 7,5 miliardy Kč.

Pod vysoký obchodný deficit za august sa podpísal omnoho slabší rast vývozu v porovnaní s dovozom. Export sa medziročne zvýšil o 8,2 %, dovoz však vzrástol o 22,7 %.

V medzimesačnom porovnaní sa export upravený o sezónne vplyvy znížil v auguste o 5,7 %. Klesol aj dovoz, pokles však dosiahol iba 1,5 %.

(1 EUR = 25,415 CZK)