Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Obchodný schodok Fínska sa vo februári prehĺbil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obchodný deficit Fínska dosiahol vo februári 0,72 miliardy eur, zatiaľ čo vo vlaňajšom februári predstavoval 0,64 miliardy eur.

Helsinki 8. apríla (TASR) - Fínsko zaznamenalo vo februári ďalší obchodný schodok, tretí mesiac po sebe, pričom rozsah schodku sa oproti rovnakému obdobiu roka 2023 zvýšil. Export síce vzrástol, tempo rastu dovozu však bolo výraznejšie. Poukázali na to v pondelok zverejnené predbežné údaje fínskeho štatistického úradu, ktoré priniesli portály RTTNews a tradingeconomics.

Obchodný deficit Fínska dosiahol vo februári 0,72 miliardy eur, zatiaľ čo vo vlaňajšom februári predstavoval 0,64 miliardy eur. Znamená to schodok tretí mesiac v rade a najvyšší za toto obdobie, keď vývoz vzrástol medziročne o 5,8 %, zatiaľ čo dovoz sa zvýšil o 6,5 %.

Čo sa týka vývozu, Fínsko exportovalo najmä do krajín mimo Európskej únie. Export na tieto trhy vzrástol o 6,9 %, zatiaľ čo do krajín EÚ výrazne klesol, konkrétne o 10,2 %.

Aj v prípade dovozu výrazne rástol najmä dovoz z krajín mimo EÚ. Rast v tomto prípade dosiahol 15,7 %, zatiaľ čo z ostatných štátov EÚ sa zvýšil iba o 0,9 %.