Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Obchodný schodok Francúzska sa v auguste mierne zvýšil

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Napriek zvýšeniu sú však výsledky lepšie, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom schodku až na 8,9 miliardy eur.

Paríž 8. októbra (TASR) - Obchodný schodok Francúzska zaznamenal v auguste mierny rast, keď klesol vývoz aj dovoz, tempo poklesu vývozu však bolo o niečo výraznejšie. Poukázali na to koncom týždňa zverejnené údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics.

Obchodný deficit Francúzska dosiahol v auguste 8,2 miliardy eur. V predchádzajúcom mesiaci predstavoval po revízii smerom nahor 8,1 miliardy eur. Napriek zvýšeniu sú však výsledky lepšie, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom schodku až na 8,9 miliardy eur.

Vývoj v zahraničnom obchode ovplyvnil výraznejší pokles exportu. Ten sa znížil oproti júlu o 3,4 % na štvormesačné minimum 50,8 miliardy eur. Klesol aj dovoz, rozsah jeho poklesu bol však miernejší. V auguste dosiahol 59 miliárd eur, čo medzimesačne predstavuje pokles o 2,8 %.

V medziročnom porovnaní deficit výrazne klesol, keď v auguste minulého roka dosiahol 14,75 miliardy eur. Umožnil to mierny rast exportu (zvýšil sa o 1,3 %), pričom dovoz sa o 10 % znížil.