Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Obchodný schodok Francúzska sa v závere roka zvýšil viac,než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Obchodný schodok Francúzska dosiahol v decembri 6,8 miliardy eur oproti novembrovej hodnote 5,9 miliardy eur.

Paríž 7. februára (TASR) - Obchodný deficit Francúzska v poslednom mesiaci minulého roka vzrástol, pričom rast bol výraznejší, než sa predpokladalo. Pod horší než očakávaný vývoj zahraničného obchodu sa podpísal výraznejší rast dovozu než vývozu. Informoval o tom v stredu portál RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje francúzskej colnej správy.

Obchodný schodok Francúzska dosiahol v decembri 6,8 miliardy eur oproti novembrovej hodnote 5,9 miliardy eur. Analytici očakávali, že deficit sa zvýši iba na 6 miliárd eur.

V medziročnom porovnaní sa však zahraničný obchod vyvíjal pozitívnejšie. V decembri roka 2022 totiž schodok predstavoval 14,7 miliardy eur.

Export sa v decembri minulého roka oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o 1,1 %. Dovoz však vzrástol o 2,6 %. V medziročnom porovnaní export aj import klesli, pričom vývoz o 3,3 % a dovoz o 12,7 %.

Za celý rok 2023 vykázal zahraničný obchod Francúzska deficit 99,6 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2022 tak schodok zaznamenal výrazný pokles, keď v danom roku predstavoval 162,6 miliardy eur. Vývoz v minulom roku vzrástol o 1,5 %, naopak, dovoz o 7,1 % klesol.