Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Obchody budú 1. 9. pre štátny sviatok zatvorené

Vo sviatok 29. augusta sú na Slovensku zo zákona zatvorené všetky obchody. Opatrenie prináša novela Zákonníka práce, ktorá platí od júna tohto roku a zavádza do praxe zatvorenie predajní počas sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja, teda celkovo 15,5 dňa v roku. Výnimkou sú napríklad len čerpacie stanice či predajne na letiskách a staniciach, tiež lekárne alebo predajne suvenírov. Na snímke oznam otváracej doby predajne siete supermarketov značky BILLA počas sviatkov 29. augusta a 1. septembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Zamestnávatelia počas týchto dní nemôžu zamestnancom nariadiť a ani s nimi dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi a s tým súvisiace práce.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Obchody na Slovensku budú v stredu 1. septembra zatvorené pre štátny sviatok Deň Ústavy Slovenskej republiky.

Novela Zákonníka práce od júna 2017 zaviedla do praxe zatvorenie maloobchodných predajní počas sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja, celkovo 15,5 dňa v roku.

Zamestnávatelia počas týchto dní nemôžu zamestnancom nariadiť a ani s nimi dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi a s tým súvisiace práce. Z pravidla existujú aj výnimky, napríklad čerpacie stanice, lekárne, predajne na staniciach, letiskách či v nemocniciach.