Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Obciam má stúpnuť podiel príjmu z daní na 70 %

Ministerstvo financií SR, ilustračné foto. Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Táto daň sa tak prerozdelí vo výške 100 % jej výnosu pre samosprávu.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Obciam a vyšším územným celkom (VÚC) by mal od budúceho roka vzrásť podiel na výnose dane z príjmov fyzických osôb. Zo súčasných 68,5 % by sa mal obciam zvýšiť na 70 % a krajom by mal stúpnuť z 29,2 % na 30 %. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov v územnej samospráve, ktorý dnes poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

"Táto daň sa tak prerozdelí vo výške 100 % jej výnosu pre samosprávu. Od roku 2016 by teda z hľadiska rozpočtového určenia malo ísť výlučne o samosprávnu daň, bez podielu štátneho rozpočtu na jej hotovostnom výnose," konštatuje ministerstvo financií, ktoré návrh zákona pripravilo.

Zvýšením podielov na výnose dane z príjmov fyzických osôb sa od roku 2016 posilnia vlastné daňové príjmy obcí a vyšších územných celkov. Podľa MF SR to bude mať pozitívny vplyv na plnenie ich úloh nielen v oblasti základnej prevádzky, ale aj v oblasti budovania potrebnej infraštruktúry tak, aby sa skvalitňovali služby občanom.

Ministerstvo financií o navýšení príjmu z podielových daní rokovalo so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a združením samosprávnych krajov SK 8. Novela by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2016.