Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Obec Brehy požiada štát o návratnú finančnú výpomoc

Pomník padlým v prvej svetovej vojne (na snímke) sa nachádza v strede dediny Brehy, povedľa potoka. Foto: TASR Jana Vodnáková

Prípadné rozhodnutie o preklasifikovaní pôžičky na grant musí prijať vláda SR v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

Brehy 2. október (TASR) - Obec Brehy v okrese Žarnovica požiada štát o poskytnutie návratnej finančnej výpomoci. Na ostatnom obecnom zastupiteľstve o tom rozhodli poslanci, TASR o schválení návrhu informoval starosta Brehov Juraj Tencer.

Obecné zastupiteľstvo schválilo návrh, ktorým požiada Ministerstvo financií SR o poskytnutie návratnej finančnej výpomoci vo výške 23.563 eur,“ potvrdil Tencer. Finančné prostriedky využijú na bežné a kapitálové výdavky. „Vyplníme s nimi dieru, ktorá nám vznikla na príjmovej časti rozpočtu v dôsledku pandémie nového koronavírusu,“ vysvetlil Tencer.

Návratná finančná výpomoc obciam na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb sa spláca po dobu štyroch rokov, odklad prvej splátky je do roku 2024. Minister financií Eduard Heger (OĽANO) pripustil, že splátky bude možné odpustiť. Prípadné rozhodnutie o preklasifikovaní pôžičky na grant musí prijať vláda SR v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy.