Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Obec Želovce pripravuje rozpočet na nový rok ako vyrovnaný

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Starostka dodala, že obec počítala s podielovými daňami vo výške 509.000 eur, k 30. septembru je však skutočnosť 389.189 eur.

Želovce 20. novembra (TASR) - Obec Želovce vo Veľkokrtíšskom okrese pripravuje rozpočet na nový rok ako vyrovnaný. Pre TASR to uviedla starostka Mária Rechová.

Dodala, že obec počítala s podielovými daňami vo výške 509.000 eur, k 30. septembru je však skutočnosť 389.189 eur. "Rozdiel je teda vyše 119.000 eur," objasnila. V júni a júli tohto roka boli podľa jej slov výrazne nižšie podielové dane a tie od augusta nepokrývajú ani bežné výdavky v obci. "Tieto výpadky rozpočtu nie je možné nahradiť tým, že budeme zvyšovať dane z nehnuteľností," zdôraznila. Podotkla, že Želovce sú v oblasti, ktorej sa už dlhodobo hovorí hladová dolina. "Je tu vysoká miera nezamestnanosti a obyvatelia nemôžu v tomto suplovať štát," poznamenala.

Starostka priblížila, že ani počas decembrových sviatkov si nemôžu dovoliť nič veľké a honosné. Budú tak mať vyzdobený jeden vianočný stromček ako po iné roky. Keďže sú Želovce obec s počtom 1190 obyvateľov, nikdy podľa nej nemávali veľkolepé vianočné výzdoby. "Na stĺpoch verejného osvetlenia budú nainštalované ozdoby, ktorých je približne 20 kusov," povedala s tým, že vianočné trhy budú organizovať pri príležitosti Mikuláša. Bude to 9. decembra popoludní.