Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Objavenie uvoľnených častí na lietadlách zhoršilo krízu Boeingu

Na snímke otvorená diera v mieste, kde boli obložené dvere v oblasti zástrčky trupu lietadla Alaska Airlines Flight 1282 v nedeľu 7. januára 2024 v Portlande. Foto: TASR/AP

To vyvolalo nové obavy týkajúce sa výroby najpredávanejšej skupiny lietadiel amerického výrobcu Boeing.

Washington 9. januára (TASR) - Najnovšia kríza lietadiel Boeingu 737 MAX sa zhoršila po tom, čo letecké spoločnosti United Airlines a Alaska Airlines našli uvoľnené diely na viacerých uzemnených lietadlách MAX 9. To vyvolalo nové obavy týkajúce sa výroby najpredávanejšej skupiny lietadiel amerického výrobcu Boeing. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Akcie Boeingu v pondelok (8. 1.) klesli o 8 % v reakcii na rozhodnutie amerických regulačných úradov uzemniť 171 lietadiel Boeing 737 MAX 9 po tom, čo tento model spoločnosti Alaska Airlines v piatok (5. 1.) krátko po odlete z letiska v Portlande stratil bočný panel uzatvárajúci nevyužívaný východ. Pilotom sa však podarilo pristáť.

Letecké spoločnosti Alaska Airlines aj United Airlines separátne v pondelok večer informovali, že našli uvoľnené časti v paneloch niektorých ďalších lietadiel Boeing 737 MAX 9.

United uviedli, že pri kontrolách objavili na niekoľkých paneloch skrutky, ktoré bolo potrebné utiahnuť. Táto správa zvýšila obavy z výrobných procesov v prípade MAX 9. Podľa zdroja, ktorý je oboznámený so situáciou, ale nechcel byť menovaný, United doteraz počas kontrol našli takmer 10 lietadiel s uvoľnenými skrutkami. Toto číslo sa môže ešte zvýšiť.

Stále prebiehajú diskusie medzi Boeingom, Federálnym úradom pre kontrolu leteckej dopravy (FAA) a leteckými spoločnosťami o presných pokynoch pri inšpekciách.

Očakáva sa, že Boeing zreviduje usmernenia, ktoré v pondelok predložil leteckým spoločnostiam a FAA bude musieť tieto zmeny schváliť skôr, ako budú môcť letecké spoločnosti začať s opravami, uviedli zdroje.

Boeing vyhlásil, že je v úzkom kontakte s prevádzkovateľmi MAX 9 a pomôže zákazníkom riešiť akékoľvek zistenia počas inšpekcií. "Zaviazali sme sa zabezpečiť, že každé lietadlo Boeing spĺňa konštrukčné špecifikácie a najvyššie bezpečnostné a kvalitatívne normy," uviedol výrobca.

Podľa niekoľkých odborníkov letecké spoločnosti už zaznamenali obavy cestujúcich o bezpečnosť Boeingov, aj keď model MAX 9 používa iba niekoľko dopravcov.

Akékoľvek dlhotrvajúce obavy môžu zvýšiť tlak na Boeing po uzemnení jeho lietadiel 737 MAX na celom svete na 20 mesiacov od marca 2019 pre dve tragické havárie, pri ktorých zahynulo 346 ľudí.