Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka vo februári klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Štatistiky ďalej ukázali, že kým domáce objednávky sa vo februári zvýšili o 1,7 %, zahraničný dopyt klesol o 3,6 %.

Berlín 6. apríla (TASR) - Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka vo februári klesli, ale menej, ako ekonómovia očakávali. Dôvodom bolo najmä prudké zníženie objednávok zo zahraničia, čo naznačuje negatívny vplyv pandémie nového koronavírusu na ekonomické vyhliadky nemeckého priemyslu, ktoré je jedným z motorov jeho ekonomiky.

Podľa najnovších údajov spolkového štatistického úradu Destatis sa počet objednávok na nemecké produkty po očistení od sezónnych vplyvov vo februári znížil o 1,4 % oproti januáru, keď po revízii medzimesačne vzrástol o 4,8 %. Analytici však očakávali ešte horší výsledok, a to pokles februárových objednávok o 2,5 %.

Štatistiky ďalej ukázali, že kým domáce objednávky sa vo februári zvýšili o 1,7 %, zahraničný dopyt klesol o 3,6 %. Objednávky z eurozóny sa pritom vo februári prepadli až o 5 % a zahraničné objednávky mimo euroregión klesli o 2,7 %.

V medziročnom porovnaní počet objednávok na nemecké výrobky vo februári vzrástol o 1,5 %. To kontrastuje s ich januárovým znížením o 0,8 % aj s prognózou ekonómov, ktorí počítali s ich miernym poklesom o 0,2 %.

Krajiny ako Čína a Taliansko už vo februári tvrdo zasiahla pandémia a Čína je najväčším obchodným partnerom Nemecka. Výrobcovia v Nemecku závisia nielen od dopytu, ale aj od dodávateľských reťazcov v Číne.