Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v septembri vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Motorom ich rastu bol najmä väčší dopyt zo zahraničia.

Wiesbaden 4. novembra (TASR) - Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v septembri 2021 vzrástli menej, ako sa očakávalo po nezvyčajne veľkom poklese v predchádzajúcom mesiaci. Motorom ich rastu bol najmä väčší dopyt zo zahraničia. Nedostatok komponentov a surovín však zostáva aj naďalej problémom, čo naznačuje, že továrne by mohli zvýšiť svoju produkciu ihneď, ako sa zmiernia obmedzenia v dodávkach. Ukázali to vo štvrtok údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

Podľa najnovších štatistík sa objednávky v nemeckom priemysle v septembri 2021 zvýšili o 1,3 % oproti augustu, keď po revízii medzimesačne klesli o 8,8 %. Ekonómovia odhadovali, že septembrové objednávky stúpnu o 2 %.

Bez započítania objednávok na veľké položky sa dopyt po nemeckých produktoch zvýšil medzimesačne len o 0,2 %.

Objednávky z krajín mimo eurozóny pritom v septembri vyskočili takmer o 15 %, čím viac ako vykompenzoval slabšie objednávky na domácom trhu a v euroregióne.

Konkrétne, domáce objednávky klesli v septembri medzimesačne o 5,9 % a celkové zahraničné objednávky vzrástli o 6,3 %.
Ilustračné foto
Foto: TASR

V medziročnom porovnaní sa rast nových objednávok v septembri spomalil na 9,7 % z 10,4 % v auguste.

Nemecké ministerstvo hospodárstva v tejto súvislosti uviedlo, že údaje o priemyselných objednávkach v uplynulých mesiacoch boli skreslené nezvyčajne veľkými objednávkami na produkty, ako sú lietadlá a lode.

Celkovo boli objednávky v priemysle na vysokej úrovni a v 3. štvrťroku prekročili zhruba o 13 % úroveň zo 4. štvrťroka 2019 (posledný kvartál pred pandémiou nového koronavírusu),“ dodalo ministerstvo.

Aj v porovnaní s februárom 2020, čo bol posledným mesiacom pred zavedením obmedzení v dôsledku pandémie v Nemecku, boli nové septembrové objednávky o 8,6 % vyššie.

Destatis uviedol tiež, že obrat výrobného sektora v Nemecku v septembri klesol o 0,3 % po revidovanom znížení o 5,8 % v auguste.