Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka nečakane vzrástli

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Objednávky na kapitálové produkty vzrástli v máji o 3,3 %, ale dopyt po polotovaroch klesol o 3,2 % a po spotrebnom tovare o 4,5 %.

Wiesbaden 6. júla (TASR) - Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v máji nečakane vzrástli, prvýkrát za štyri mesiace, aj keď len veľmi mierne. Prerušila sa tak séria strát, ktorá sa začala bezprostredne po ruskej invázii na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v stredu zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis.

Podľa najnovších údajov sa objednávky v nemeckom priemysle v máji 2022 zvýšili o 0,1 % oproti aprílu, keď po revízii medzimesačne klesli o 1,8 % namiesto o 2,7 % pri rýchlom odhade. Ekonómovia pritom očakávali, že sa objednávky v máji znížia o 0,6 %.

Nárast májových objednávok je v súlade s miernym zvýšením indexu podnikateľskej dôvery Ifo v Nemecku v máji. Ale došlo k nemu ešte pred redukciou dodávok plynu z Ruska o 60 % v júni, ktorá sťažila situáciu vo výrobnom sektore.

K májovému nárastu dopytu po nemeckých výrobkoch prispeli najmä veľké objednávky. Bez nich by objednávky klesli o 0,9 %.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že zahraničné objednávky v sledovanom období vzrástli o 1,3 %, a to najmä vďaka objednávkam z krajín mimo eurozóny, ktoré sa zvýšili o 3,7 %, zatiaľ čo objednávky z euroregiónu klesli o 2,4 %. Aj domáce, nemecké objednávky sa znížili, o 1,5 %.

Objednávky na kapitálové produkty vzrástli v máji o 3,3 %, ale dopyt po polotovaroch klesol o 3,2 % a po spotrebnom tovare o 4,5 %.

Mnohé nemecké firmy majú však stále problémy s dokončením niektorých objednávok, pretože dodávateľské reťazce stále zápasia s ťažkosťami pre vojnu na Ukrajine a pretrvávajú deformácie spôsobené pandémiou ochorenia COVID-19, upozornil štatistický úrad.