Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v júli nečakane klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tento pokles prekvapil ekonómov, ktorí očakávali, že objednávky v sledovanom období stúpnu o 0,2 % po pôvodnom zvýšení o 2 % v júni pred revíziou.

Washington 2. septembra (TASR) - Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v júli nečakane klesli. Prispelo k tomu najmä prudké zníženie objednávok na vojenské lietadlá a tovary krátkodobej spotreby. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnilo americké ministerstvo obchodu. TASR správu prevzala z AP.

Ministerstvo uviedlo, že objednávky na výrobky z amerických tovární sa v júli znížili o 1 % oproti júnu, keď po revízii medzimesačne vzrástli o 1,8 %.

Tento pokles prekvapil ekonómov, ktorí očakávali, že objednávky v sledovanom období stúpnu o 0,2 % po pôvodnom zvýšení o 2 % v júni pred revíziou.

Správa ukázala tiež, že objednávky na tovary krátkodobej spotreby sa v júli znížili o 1,9 %, čo kontrastuje s ich nárastom o 1,4 % v júni. Aj dopyt po tovare dlhodobej spotreby v júli mierne klesol, o 0,1 % po zvýšení o 2,3 % mesiac predtým. Došlo aj k poklesu objednávok na dopravné zariadenia, a to o 0,7 %, pričom dopyt po vojenských lietadlách a ich komponentoch sa prepadol o 49,7 %. Zvýšili sa však objednávky na strojové zariadenia, ako aj na kovové výrobky.

V medziročnom porovnaní objednávky na americké produkty v júli vzrástli o 13,4 %.

Ministerstvo obchodu uviedlo tiež, že dodávky priemyselného tovaru klesli v júli o 0,9 % po 16 mesiacoch vytrvalého rastu. A zároveň dodávky tzv. základných kapitálových tovarov, ktoré sa používajú v správe o hrubom domácom produkte, sa v júli zvýšili o 0,5 % namiesto 0,7 %, ako sa uvádzalo v rýchlom odhade.

Aj zásoby priemyselného tovaru v skladoch sa v júli zvýšili o 0,1 % (o 0,4 % v júni).