Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v apríli vzrástli

Burza cenných papierov v New Yorku, streda 14. decembra 2022 v New Yorku. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní sa výrobné objednávky v USA zvýšili v apríli o 1,4 %.

Washington 5. júna (TASR) - Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v apríli vzrástli, už druhý mesiac po sebe, ale menej, ako ekonómovia očakávali. Podporili ich najmä výdavky na obranu, pričom výrobný sektor ako celok zápasí so zvyšovaním úrokových sadzieb. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Americké ministerstvo obchodu v pondelok oznámilo, že objednávky na výrobky z amerických tovární sa v apríli zvýšili o 0,4 % oproti marcu, keď medzimesačne stúpli o 0,6 %. Ekonómovia pritom očakávali, že sa rast objednávok v apríli zrýchli na 0,8 %.

K aprílovému zvýšeniu objednávok prispel nárast dopytu po tovaroch dlhodobej spotreby o 1,1 % (o 3,3 % v marci), pričom nestále objednávky na dopravné zariadenia stúpli o 3,7 % (o 9,8 % v marci), zatiaľ čo dopyt po strojoch ožil a vzrástol o 1,6 % (-0,1 % mesiac predtým). A zároveň pokles objednávok na tovar krátkodobej spotreby sa v apríli spomalil na -0,1 % (z -1,8 % v marci).

V medziročnom porovnaní sa výrobné objednávky v USA zvýšili v apríli o 1,4 %.

Toto odvetvie, ktoré sa podieľa zhruba 11,3 % na výkone ekonomiky, ťahá nadol najrýchlejšie zvyšovanie úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (Fed) od 80. rokov minulého storočia.

Banky sprísnili poskytovanie pôžičiek aj po nedávnych krachoch troch amerických bánk, zatiaľ čo výdavky spotrebiteľov sa presúvajú z tovarov, zvyčajne nakupovaných na úver, do služieb.