Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v novembri vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zásoby priemyselného tovaru sa v novembri tiež zvýšili, a to o 0,1 % po tom, ako sa v predchádzajúcom mesiaci prakticky nezmenili.

Washington 5. januára (TASR) - Objednávky na nové výrobky z USA v novembri 2023 vzrástli. A viac, ako ekonómovia očakávali. Prispeli k tomu najmä objednávky na produkty dlhodobej spotreby. TASR o tom informuje na základe správ AP a RTTNews.

Americké ministerstvo obchodu v piatok uviedlo, že objednávky na výrobky z amerických tovární v novembri 2023 vzrástli o 2,6 % oproti októbru, keď po revízii medzimesačne klesli o 3,4 %.

Ekonómovia síce očakávali, že objednávky v americkom priemysle v novembri stúpnu, ale menej, o 2,1 % po pôvodnom znížení v októbri o 3,6 %.

Novembrové tempo rastu nových objednávok bolo najväčšie od januára 2021. Dôvodom bolo oživenie objednávok na tovary dlhodobej spotreby, ktoré stúpli o 5,4 % po októbrovom prepade o 5,1 %. Nestále objednávky na dopravné prostriedky pritom vzrástli o 15,3 %.

Medzitým sa objednávky tovarov krátkodobej spotreby v novembri prakticky nezmenili po poklese o 1,8 % v predchádzajúcom mesiaci.

Ministerstvo v správe uviedlo tiež, že dodávky priemyselného tovaru vzrástli v novembri o 0,5 %, čo kontrastuje s ich znížením o 1,3 % v októbri.

Zásoby priemyselného tovaru sa v novembri tiež zvýšili, a to o 0,1 % po tom, ako sa v predchádzajúcom mesiaci prakticky nezmenili.