Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Objednávky na tovar dlhodobej spotreby v USA prudko klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v Spojených štátoch klesli v januári o 4,5 % potom, ako v predchádzajúcom mesiaci zaznamenali zvýšenie o 5,1 %.

Washington 27. februára (TASR) - Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA zaznamenali na začiatku tohto roka prudký pokles, ktorým prekonali aj pesimistické očakávania ekonómov. Poukázalo na to americké ministerstvo obchodu, ktoré v pondelok zverejnilo najnovšie údaje. Dôvodom bol prudký pokles objednávok na dopravné zariadenia. Informoval o tom portál RTTNews.

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v Spojených štátoch klesli v januári o 4,5 % potom, ako v predchádzajúcom mesiaci zaznamenali zvýšenie o 5,1 %. Decembrový rast bol pritom revidovaný smerom nadol.

Zverejnené údaje prekonali aj pesimistické očakávania ekonómov. Tí počítali s poklesom o 4 %, pričom vychádzali z pôvodne udávaného rastu za december na úrovni 5,6 %.

Pod prudší než predpokladaný pokles objednávok sa podpísali objednávky na dopravné zariadenia. Tie sa prepadli až o 13,3 %. Na porovnanie, v decembri sa o 15,8 % zvýšili.

Bez započítania kategórie dopravných zariadení sa celkové objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA zvýšili o 0,7 %. V decembri zaznamenali pokles o 0,4 %. V tomto prípade boli výsledky lepšie, než sa očakávalo, keď ekonómovia odhadovali rast objednávok mimo dopravných zariadení na začiatku tohto roka iba o 0,1 %.