Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Objednávky na trvanlivé výrobky v USA vzrástli menej, ako sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ministerstvo tiež uviedlo, že objednávky na tzv. nevojenské kapitálové produkty bez lietadiel, ktoré sú veľmi sledovaným ukazovateľom firemných výdavkov, minulý mesiac vzrástli o 0,5 %.

Washington 27. júla (TASR) - Objednávky na výrobky dlhodobej spotreby v USA v júni pokračovali v raste, ale oveľa pomalším tempom ako v máji a výrazne zaostali aj za odhadmi ekonómov. Prispel k tomu pokles dopytu po autách aj výpočtovej technike.

Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu sa objednávky na dodávky nových výrobkov dlhodobej spotreby z USA v júni zvýšili o 0,8 % oproti máju, keď medzimesačne vzrástli o revidovaných 3,2 %. Analytici pritom, predpovedali, že sa tempo rastu objednávok na americké trvanlivé výrobky v júni zníži na 2,1 % z pôvodných májových 2,3 % pred revíziou.

Ministerstvo tiež uviedlo, že objednávky na tzv. nevojenské kapitálové produkty bez lietadiel, ktoré sú veľmi sledovaným ukazovateľom firemných výdavkov, minulý mesiac vzrástli o 0,5 %, rovnako ako v máji.

Najväčší nárast objednávok zaznamenali výrobcovia civilných lietadiel a súčiastok (17 %), telekomunikačných zariadení (6,4 %) a dopravných prostriedkov (2,1 %). Ale objednávky na vojenské produkty sa, naopak, znížili o 1,5 %, klesli aj objednávky na počítače o 0,6 % a na autá a súčiastky (-0,3 %).

Po vylúčení nestálych objednávok na dopravné prostriedky sa v júni zvýšili objednávky tovarov dlhodobej spotreby o 0,3 %, a to po májovom náraste o 0,5 %. Ekonómovia však očakávali, že stúpnu viac, o 0,8 %.