Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Objednávky na trvanlivé výrobky z USA v decembri vzrástli

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ekonómovia pritom očakávali medzimesačný nárast objednávok tovaru dlhodobej spotreby v decembri o 2,5 % po pôvodnom znížení o 2,1 % v novembri pred revíziou.

Washington 26. januára (TASR) - Objednávky na trvanlivé priemyselné výrobky z USA v decembri vzrástli viac, ako analytici očakávali, najstrmšie od júla 2020. Prispelo k tomu najmä oživenie dopytu po dopravných zariadeniach. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu vo Washingtone sa objednávky na dodávky nových amerických produktov dlhodobej spotreby v decembri 2022 zvýšili o 5,6 % oproti novembru, keď po revízii medzimesačne klesli o 1,7 %.

Ekonómovia pritom očakávali medzimesačný nárast objednávok tovaru dlhodobej spotreby v decembri o 2,5 % po pôvodnom znížení o 2,1 % v novembri pred revíziou.

Ale bez nestálych objednávok na dopravné zariadenia sa decembrové objednávky trvanlivých výrobkov mierne znížili o 0,1 % po novembrovom náraste o 0,1 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že zostanú nezmenené.

A nové objednávky na tzv. kapitálové produkty v decembri klesli, čo naznačuje, že vyššie náklady na pôžičky už tlačia na výrobu. Konkrétne, objednávky na nevojenský investičný tovar s výnimkou lietadiel, ktoré sú ostro sledovaným ukazovateľom firemných investičných plánov, klesli minulý mesiac o 0,2 %, informovalo ministerstvo obchodu.

Vyššie úrokové sadzby podkopávajú dopyt po tovaroch, ktoré sa väčšinou kupujú na úver. Nedávne zhodnocovanie dolára a zmiernenie globálneho dopytu tiež poškodzuje výrobu, ktorá sa v USA podieľa 11,3 % na výkone ekonomiky. Okrem toho sa výdavky presúvajú späť do služieb.