Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA v decembri stagnovali

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby sa v decembri medzimesačne nezmenili po oživení v novembri, keď stúpli o 5,5 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia počítali s nárastom o 1,1 %.

Washington 25. januára (TASR) - Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA na konci minulého roka nečakane stagnovali. Dôvodom bol pokles v segmente dopravných strojov. Dopyt v ostatných oblastiach však zostal odolný. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby sa v decembri medzimesačne nezmenili po oživení v novembri, keď stúpli o 5,5 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia počítali s nárastom o 1,1 %. V medziročnom porovnaní objednávky tovarov dlhodobej spotreby v decembri vzrástli o 4,4 %.

Objednávky dopravných strojov v decembri medzimesačne klesli o 0,9 % po náraste o 15,3 % v novembri. Objednávky áut a automobilových súčiastok sa zvýšili o 0,4 % a objednávky civilných lietadiel takisto o 0,4 %. Objednávky vojenských lietadiel klesli o 2,9 %. Zvýšili sa však objednávky elektrického vybavenia, spotrebičov, primárnych kovov, strojov rovnako ako počítačov a elektroniky.

Objednávky nevojenských kapitálových tovarov, čo je kategória, ktorá približne zodpovedá investičným plánom firiem, vzrástli o 0,3 % po +1 % v novembri.