Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Objem fúzií a akvizícií sa v 3. kvartáli prepadol o viac než polovicu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V dôsledku zhoršovania podmienok na trhu sa časť firiem rozhodla ustúpiť od pôvodne dohodnutých kontraktov.

New York 1. októbra (TASR) - Hodnota fúzií a akvizícií vo svete sa v 3. štvrťroku prepadla o viac než polovicu. Náladu na trhu zhoršuje pretrvávajúce geopolitické napätie, banky stále menej financujú veľké kontrakty a fúziám a akvizíciám nepraje ani silný dolár. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje spoločnosti Dealogic.

Globálna hodnota fúzií a akvizícií dosiahla v 3. štvrťroku 716,62 miliardy USD (735,15 miliardy eur). V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa tak hodnota fúzií/akvizícií znížila o 54 %.

Obdobie júl až september predstavuje tretí štvrťrok v poradí, keď sa hodnota fúzií a akvizícií medziročne znížila, pričom pokles v ostatnom štvrťroku bol najvýraznejší. Od začiatku roka boli oznámené fúzie a akvizície v celkovej hodnote 2,97 bilióna USD, čo medziročne predstavuje pokles o 33 %.

V dôsledku zhoršovania podmienok na trhu sa časť firiem rozhodla ustúpiť od pôvodne dohodnutých kontraktov. Ďalšie zrušili plány na fúzie či akvizície v najbližšom období a chcú počkať na priaznivejšie podmienky.

Z jednotlivých sledovaných oblastí najvýraznejšie klesla hodnota fúzií/akvizícií v USA. Za 3. kvartál sa tam uskutočnili kontrakty v hodnote 255,89 miliardy USD, čo medziročne predstavuje pokles takmer o 63 %. Výrazne klesla aktivita v tomto segmente aj v oblasti Ázie a Tichomoria, ako aj v Európe, ktorá zápasí s vysokou infláciou. Hodnota fúzií a akvizícií v Ázii/Tichomorí klesla v 3. štvrťroku medziročne o 52 % a v Európe o 42 %, dodala spoločnosť Dealogic.

(1 EUR = 0,9748 USD)