Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Objem nákladnej prepravy v auguste 2022 medziročne výrazne poklesol

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Celkovo sa previezlo 18,3 milióna ton tovaru, čo predstavovalo medziročný prepad o 11,6 %.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Celkový objem nákladnej prepravy v auguste 2022 medziročne opäť výrazne poklesol. Celkovo sa previezlo 18,3 milióna ton tovaru, čo predstavovalo medziročný prepad o 11,6 %. Objem nákladnej dopravy, naopak, medzimesačne narástol. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Podstatná zložka cestná doprava, ktorá mala viac ako dvojtretinový podiel na prepravených tonách tovaru, medziročne klesla. Podniky prepravili po ceste 12,6 milióna ton, čo bolo o 4,4 % menej ako pred rokom. Rovnako objem tovaru dopraveného po železnici medziročne poklesol až o 13,1 %, po koľajniciach sa previezla približne šestina tovaru.

V súhrne za osem mesiacov sa v rámci nákladnej dopravy prepravil celkovo o 0,7 % menší objem tovaru ako v rovnakom období minulého roka, po zohľadnení prepravných vzdialeností boli aktuálne výkony medziročne približne na rovnakej úrovni.

Súčasne v osobnej doprave pokračoval v auguste 2022 už ôsmy mesiac za sebou výrazný medziročný nárast prepravených osôb, avšak v rámci roka išlo o najmenší nárast počtu cestujúcich. Ich počet vzrástol o 11,8 % a dosiahol 45,8 milióna osôb. Počet cestujúcich v cestnej doprave narástol o viac ako 10 % a na železnici bezmála o 20 %. Cestná doprava sa podieľa na preprave cestujúcich až 87 %.

V súhrne za osem mesiacov roku 2022 sa v rámci osobnej dopravy prepravil o viac ako 41 % vyšší počet cestujúcich ako v rovnakom období minulého roka, po zohľadnení prepravných vzdialeností dosiahol o 60 % vyšší počet osobokilometrov.

Tržby odvetvia doprava a skladovanie boli v auguste medziročne vyššie o 35,9 %. Výsledok podporil rast najvýznamnejšej pozemnej dopravy a dopravy potrubím, ako aj druhej najväčšej zložky – skladových a pomocných činností. Tržby v leteckej doprave medziročne vzrástli bezmála trojnásobne, pomerovo však tento druh dopravy predstavuje iba malú zložku daného odvetvia. Tržby vodnej dopravy vzrástli takmer dvojnásobne a poštové služby a služby kuriérov o viac ako tretinu.

Zamestnanosť v doprave a skladovaní bola v auguste 2022 medziročne vyššia o 2,5 %. Okrem poštových služieb a služieb kuriérov (pokles o 1 %), vo všetkých zložkách odvetvia zamestnanosť rástla, vo vodnej doprave o 7,8 % a najvýraznejšie v leteckej doprave o 40,9 %.

Priemerná nominálna mesačná mzda v tomto odvetví dosiahla v auguste 1177 eur, čo predstavovalo nárast oproti vlaňajšku o 7,1 %. Reálna mzda v odvetví (po zohľadnení inflácie) klesla o 6,1 %.