Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Objem pomoci sirotám a rodinám s výpadkom príjmu stúpol o 60 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V januári tohto roka vyplatili úrady práce v rámci náhradného výživného takmer 800. 000 eur, čo predstavuje medziročný nárast o 60 %.

Bratislava 7. marca (TASR) - Legislatívne zmeny v oblasti náhradného výživného, ktoré vstúpili do platnosti pred rokom, podstatne zvýšili objem pomoci poskytovaný sirotám či rodinám čeliacim čiastočnému výpadku príjmu. V januári tohto roka vyplatili úrady práce v rámci náhradného výživného takmer 800.000 eur, čo predstavuje medziročný nárast o 60 %. Táto podpora smerovala pre 9657 detí, informovalo v utorok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

V januári tohto roka vyplatili úrady práce náhradné výživné 6353 poberateľom a celkovo podporili 9657 detí. Okrem toho siroty s najnižšími či žiadnymi sirotskými dôchodkami dostávajú vyššie finančné príspevky.

Dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) povedal, že 60-percentný medziročný nárast vyplatených sociálnych transferov dosahuje historické maximá. "Ďalším, nemenej dôležitým, je urýchlenie poskytovania náhradného výživného, čím sa podstatne skrátilo obdobie výpadku príjmu mnohých rodín a v prípade sirôt zacielenie väčšej podpory na ľudí s najnižšími sirotskými dôchodkami," vysvetlil Krajniak.

Januárové štatistiky ÚPSVR ukázali, že počet občanov Slovenskej republiky, ktorí poberajú pomoc v hmotnej núdzi, mierne klesol. Celkový počet poberateľov v hmotnej núdzi stúpol z dôvodu nárastu počtu odídencov z Ukrajiny poberajúcich pomoc v hmotnej núdzi.

Generálny riaditeľ ústredia Karol Zimmer dodal, že pokles poberateľov pomoci v hmotnej núdzi je dôležitý. "Verím, že tento pozitívny trend bude pokračovať aj vďaka nedávno spustenému projektu Aktivácia znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, prostredníctvom ktorého môžu úrady efektívne pomáhať aj dlhodobo nezamestnaným opäť sa 'naštartovať' a nájsť si svoje miesto na trhu práce," dodal Zimmer.

Výskumný pracovník Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislav Bednárik konštatoval, že znižovanie počtu dlhodobých poberateľov dávky signalizuje, že dávka sa približuje svojmu účelu. "Má byť dočasným nástrojom na preklenutie obdobia zlej finančnej situácie domácnosti a má pomôcť v období, keď si občania hľadajú prácu, prípadne sa zotavujú z chorobných stavov či sa starajú o deti alebo nevládnych príbuzných," uzavrel pracovník inštitútu.